fbpx

3-ій Центр Індустрії 4.0 офіційно відкрився 17 квітня в Національному технічному університеті України «Київському політехнічному інституті імені Ігоря Сікорського». Як це було і чого далі чекати? – звіт про все це.

 

Ключові особливості нового Центру 4.0

 

Підготовка до відкриття нового Центру Індустрії 4.0 йшла з листопада 2018, відколи на рівні ректорату було прийнято офіційне рішення. Власне, ця затримка до квітня 2019 була скоріше пов’язана з умовами навчального процесу, але були й інші причини, зокрема, час на знайомства та вирівнювання позицій в межах самого КПІ. Адже вперше мова йшла про об’єднання навколо тем Індустрії 4.0 5 факультетів – теплоенергетичного, приладобудівного, інформатики та обчислювальної техніки, електроенергетики та автоматики, радіотехніки. Також був залучений факультет менеджменту та маркетингу. Оргкомітет очолив Олександр Степанець, доцент кафедри АТЕП-ТЕФ, яка є вже 7 років членом АППАУ. З боку ректорату, куратором був Барбаш Валерій Анатолійович.

 

 

В період з грудня по березень в КПІ пройшли кілька круглих столів та зустрічей між членами АППАУ та викладачами вищевказаних факультетів. Також в рамках підготовки була опрацьована існуюча карта можливостей КПІ – переліку наявних лабораторій, курсів та проектів, що мають відношення до Індустрії 4.0.

 

Відкриття Центру 4.0

 

Зі сторони виконавчої дирекції АППАУ також йшла підготовка. До участі в заході було залучено більше 20 членів АППАУ, більшість з яких були представлені директорами фірм. Головні спонсори заходу –  IT-Enterprise та українська філія Phoenix Contact. З університетів, крім господарів, були також 2 Центри 4.0 з Харкова та Одеси, київські університети НУХТ та КНУБА. З комерційних учасників ринку – «Метінвест-діджитал», Інфоком Лтд, Fractal tools, «Ріттал-Україна», Артезія, Сатурн Дата Інтернешенл, «Індасфот-Україна», SoftElegance та інші організації.

Перелік тем виступів та презентацій досить широкий (див програму тут). З найбільш цікавих виступів та панельних дискусій відмітимо

  • Заклики до співпраці директорів IT-Enterprise та «Фенікс Контакт Україна» Олега Щербатенко та Андрія Максимця . О. Щербатенко (на фото нижче) підкреслив, – «Я рассчитываю на Центр 4.0, на их лучшую отдачу для инноваторов Индустрии 4.0 в Украине. Со своей стороны, мы готовы поддержать кафедры и дать им реальные задания для новых разработок И4-0.» В свою чергу, Андрій Максимець акцентував, що мережа EduNet в яку вже входить КПІ ім. Ігоря Сікорського формує не лише нові технічні знання та навички, це також

    «нові цінності європейських підходів до інновацій, а цінності – це те, що формує світогляд».

    Власне, цей новий світогляд вже добре проник в кафедру АТЕП-ТЕФ, яка є членом АППАУ з 2012 року, й активним членом EduNet.
  • Детальне представлення портфелю Infocom Ltd ген. директором Едуардом Троценко – компанія, по суті, першою в Україні створює цілий сегмент безпілотного наземного транспорту. Едуард Анатолійович також підкреслив свою готовність та зацікавленість до співпраці з КПІ.
  • Детальне представлення потенціалу КПІ рядом спікерів – деканом ФІОТ Сергієм Телеником , доцентом кафедри АТЕП-ТЕФ Олександром Степанцем, керівником Sikorsky Challenge Олексієм Струцинським. Представляючи 1-у карту компетенцій, О. Степанець підкреслив – «так, можливо тут ще не все – але це нульова відмітка з якої ми починаємо новий шлях».

    На фото зліва направо – В. Самсонків (ДУІТ), О. Щербатенко (ІТ-Enterprise), С. Теленик (ФІОТ-КПІ), Олександр Степанець (АТЕП-ТЕФ КПІ), Олександр Пупена (НУХТ).

     

  • Потужний енергетичний заряд щодо фокусу на промислових сегментах аудиторія отримала від директора «Держпромзовнішекспертиза» Володимира ВласюкаГарний приклад співпраці з КПІ, він же приклад успішного експортного потенціалу – «Прогрестех-Україна», Андрій Фіалковський. «Прогрестех-Україна» постійно й давно співпрацює з КПІ ім. Ігоря Сікорського й багато інвестує в імідж інженерних професій та розвиток інженерів нового покоління.Був також цілий ряд цікавих панельних дискусій. Більш детальний фотозвіт заходу – за цим посиланням.

 

5 пріоритетних напрямів співпраці на 2019

 

Генеральний директор АППАУ Юрчак Олександр в своєму виступі визначив 5 наступних пріоритетів в розвитку співпраці

  1. Інтеграція в національні проекти Індустрії 4.0 та співпраця між факультетами.
    На сьогоднішній день, АППАУ веде близько 10 проектів національного рівня по розвитку Індустрії 4.0. Чимало з них – як ТК 185 (стандарти), інноваційні конкурси, інтеграція в європейські програми, кластерний розвиток тощо – повністю відкриті до інтеграції нових Центрів 4.0.

    На підписанні Меморандуму – проректор КПІ з наукової роботи Михайло Ільченко та ген. директор АППАУ Юрчак Олександр.

     

  2. Розвиток проектів формату #ДієвеПартнерство з членами АППАУ
    Ряд членів АППАУ (IT-Enterpise, Fractal Tools, SoftElegance, Indusoft, Phoenix Contact…) показують високий інтерес до співпраці з факультетами КПІ. Знайомства вже відбулись, отже зараз – час напрацьовувати реальні механізми та проекти взаємодії.
  3. Співпраця з іншими Центрами 4.0
    Після налагодження внутрішньої співпраці, КПІ може наслідувати ХАІ, який показав вже на цьому відкритті хороший приклад – а саме співпрацю між ВНЗ. В Харкові вже здійснена перша спроба зрозуміти регіональний «ландшафт» – карту компетенцій та позиціонування головних технічних університетів та їх кафедр по відношенню до головних напрямів Індустрії 4.0.
  4. Залучення до співпраці в комітетах та групах АППАУ (ТК 185 – №1)
    В АППАУ давно існує цілий ряд механізмів та робочих груп, куди ми постійно запрошуємо викладачів технічних університетів. Це вже згаданий ТК 185, який працює над стандартами, але також

    • Клуб Discovery 4.0 – спільнота технічних експертів, що профілює окремі технологічні напрями Індустрії 4.0
    • Рада інновацій 4.0 – яка визначає формат взаємодії з урядовими установами
    • Клуб Strategist 4.0 – спільнота стратегічних планувальних, що розробляють детальні методичні положення щодо тих чи інших напрямів розвитку 4.0
  5. Залучення членів АППАУ та учасників Центру 4.0 в Sikorsky challenge
    В свою чергу, члени АППАУ та учасники новоствореного Центру 4.0 можуть активніше підтримувати та інтегруватись в школу стартапів Sikorsky challenge. Минулого року там було менше 10% заявок, що можуть розглядатись як дотичні до Індустрії 4.0. Між тим, АППАУ позиціонує цю школу та інноваційну екосистему як №1 в Україні, що вже відповідає вимогам промислових хайтек.

Меморандум зазначає, що АППАУ та наші члени готові підтримувати Центр 4.0 як матеріально, так і методично – але, в свою чергу, від КПІ необхідні чітка проактивна позиція та зустрічні зобов’язання факультетів.

Активно в роботу АППАУ включається факультет менеджменту та маркетингу КПІ, зліва направо – Сергій Войтко, Олена Савицька, Аліна Юденко, та представники членів АППАУ – Марина Колісник (ХАІ), Олександр Юрчак (АППАУ), Олександр Пупена (НУХТ).

 

Головні висновки та подальші перспективи

 

Отже, позиції висловлені, дискусії відбулись, контакти встановлені, Меморандум підписаний. Сторони можуть вже офіційно планувати подальше розгортання співпраці.

Звісно, з урахуванням того, що чимало стартових позицій ще в процесі – як детальний план дій, адміністрування Центру, тощо. Викликом залишається краще залучення факультетів та налагодження комунікацій між ними. Адже потенціал КПІ величезний, й нам здавалось, що на відкритті мала б бути значно більша кількість експертів  – нашим директорам варто було б почути їх думки, позиції та зустрічні пропозиції з приводу спільного розвитку Індустрії 4.0.

В цьому контексті, варто ще раз нагадати принаймі 3 речі

  1. «Що я з цього буду мати?» – вічне українське питання, яке звучало й і в процесі підготовки нового Центру. Олександр Степанець влучно підмітив в своєму виступі – «Ви отримуєте те, що ви хочете». Якщо обладнання чи софт – ви будете це мати; якщо ТЗ до нових розробок – ви його отримаєте; якщо про нові замовлення – нетворкинг в АППАУ дає для цього всі можливості; якщо про власний експертний розвиток – для цього є чимало комітетів та форматів співпраці і т.д. Але однозначно – «під лежачий камінь вода не тече».
  2. Між факультетами існує значний комунікаційний та інформаційний розрив. Зокрема, це видно навіть по вказаному ландшафті, де наприклад ми не бачимо мехмашу з його лабораторіями. Є також значний розрив між АТЕП-ТЕФ, які вже добре інтегровані в АППАУ та іншими, для яких більшість наших пропозицій та ініціатив все ще залишаються малозрозумілими та – чи далекими. Для прикладу, ми довго переконували ВНЗ в необхідності білих книг, як одного з головних просвітніх інструментів, – і ось свіжий матеріал від АТЕП, – переклад про крайові обчислення. Подібних матеріалів про технології 4.0 наш ринок потребує сотнями і їх дефіцит залишається дуже великим.
  3. В АППАУ та мережі Центрів 4.0 вже є кращий досвід, який мабуть, варто переймати та вивчати, але також максимально ділитись власним. Зокрема, на конференції були керівники Центрів 4.0 з Одеси та Харкова, які готові були максимально розділяти власні напрацювання.

 

Зі свого боку, нас в АППАУ дуже цікавлять можливості Sikorsky challenge. Зустріч з керівництвом намічена в травні.

Підсумовуючи. Ми зробили черговий важливий крок до кращої співпраці передового технічного університету країни з найбільш прогресивною бізнес-спільнотою, що спеціалізується в області Індустрії 4.0. Попереду багато роботи й добре видно перешкоди, долати які потрібно швидше, разом та більш сфокусовано. Але важливо, що обидві сторони підходять до цього відповідально, з розумінням, з належним орг. ресурсом і саме головне – є бажання співпрацювати.

Михайло Федак
Нет Комментариев

Коментувати

Коментар
ім’я
Email
Web-cайт: