fbpx

Розвиток стратегії 4.0 – підсумки лютого

«Крапля камінь точить» – так і ми, спільними зусиллями, починаємо рухати стратегію Індустрії 4.0 в реальне життя. Який прогрес і завдяки кому ми мали в лютому? – коментарі нижче подібні на звіт, але перш за все це мої враження від минулого місяця, й особливо від чудової роботи наших експертів та партнерів.

 

Карта проектів 4.0 – перші кроки в реалізації

Як раніше ми повідомляли, в кінці січня АППАУ прийняла на себе 5 проектів Національної стратегії 4.0.  До цього додаються окремі узгодження по інших, робота по яким була запущена ще раніше.

Загальна картина зараз виглядає наступним чином

Картина проектів 4.0 – лютий 2019

В зеленому ми бачимо 3 ініціативи, що вже запущені як самодостатні

  1. Landscape 4.0 – мова про оновлену карта інноваторів 4.0, – збір заявок розпочався. З членів АППАУ свої дані подали тільки IT-Enterprise та Fractal Tools, чекаємо на інших.
  2. Дорожня карта «Railway» – група експертів працює над цим з грудня. На сьогодні – йдуть останні узгодження. Лідер групи – професор, д.т.н. Самсонкін В.М., учасники – В. Гаєвський, Д. Кузьменко, М. Сорокін, О. Юрчак. Валерій Миколаєвич Самсонкін демонструє чудовий приклад як цій групі, також й іншим експертним групам.
  3. В лютому також розпочав роботу клуб Strategist 4.0, що має на меті узгодження стратегічних положень. Перша робота експертів – по моделі інноваційних екосистем відразу здобула схвальні відгуки як експертів, так і інших стейкхолдерів.

    Подібні узгодження навколо фундаментальних речей мають визначальне значення для всіх стейкхолдерів промислових хайтек, щоб вийти зі становища «лебідь, рак та щука», яке й досі домінує по більшості напрямків розвитку.

1-ша зустріч експертів Strategist 4.0

До “зелених” свідоцтв явного прогресу варто додати 2 Меморандуми про співпрацю – з HUB 4.0 та Агенцією Європейських інновацій, – обидва спрямовані на розвиток Індустрії 4.0 в Україні.

В жовтому кольорі ми бачимо на карті завдання, що виконуються в рамках вказаних на фоні проектів й тільки розпочинають рух  –

  1. «Event 14.03» – подія «Бізнес-Уряд: синхронізація планів на 2019» є першою офіційною й дуже важливою зустріччю членів АППАУ та руху 4.0 з урядовими структурами. Мова йтиме про синхронізацію планів й інтеграцію наших проектів 4.0 в програми нових Інноваційної та Промислової стратегій. Захід спланований на 14 березня. Подія відбудеться в рамках проекту «Адвокація проєвропейських змін в національній інноваційній політиці», який виконується за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження». Потужну підтримку АППАУ тут надає наш радник правління АППАУ Іван Кульчицький (Агенція Європейських Інновацій) та керівник High Tech Office Ukraine Андрій Бірюков.
  2. Інша синхронізація з урядовими структурами відбувається в лютому в рамках розробки експортної стратегії по машинобудуванню та інжинірингу. Група експертів з «Держпромзовнішекспертиза» (керівник – Володимир Власюк) вийшла на узгодження щодо пакету стимулів для замовників та інноваторів 4.0 у прискоренні інновацій. Ця річ де-факто відсутня в Україні – останні дебати в країні по ФОП-оподаткуванню були свідченням цього.
  3. Ще одне узгодження з урядовцями та експертами відбувається в рамках Сумської конференції «Smart підходи до промислових хайтек» , – захід сплановано на кінець березня. Тут на перший план – навіть дещо несподівано, – знову вийшло питання наявності в регіонах сильних кластерів. В промислових хайтек – їх майже немає. Сумські інтегратори, члени АППАУ чесно сказали, що інтерес до Індустрії 4.0 – майже нульовий, й серед місцевих підприємств – замовників «ловити тут нічого». Натомість, варто було б об’єднати тих, хто (ще) готовий виходити на експорт. Звідки 1 крок до створення кластеру «Інжиніринг. Автоматизація. Машинобудування». Але в якому ключову роль має грати все той же місцевий Центр 4.0 – адже питання «що (конкурентоздатне) експортувати?» залишається дуже гострим. Велика подяка за цю чесну оцінку, перш за все, Ігору Гузику з «Еліус-М» та його колегам, а також Андрію Півню з СумДУ за активну підтримку в організації заходу.
  4. В запуску проекту «Аудит екосистем пром. хайтек» ми маємо непоганий прогрес з МОН та УкрІНТЕІ. Тут працює наша команда, яка починала проект стратегії Індустрії 4.0 ще в 2016 – Володимир Ночвай, Юрій Нікітін, Єгор Чернев. Конкретних домовленостей з МОН ще немає, але вже чітко видно напрями розвитку співпраці.
  5. Щодо Центрів 4.0, рішення про відкриття в 2019 р узгоджене по 3-м містам – Києву, Сумах та Запоріжжю. Про Суми ми вже згадали вище, щодо Києва – рішення прийнято, конференція та відкриття пройдуть 17 квітня. Дуже добре працює тут орг. комітет на чолі з Олександром Степанцем – насправді, від листопада відбулось вже чимало зустрічей – обмінів з членами АППАУ. Й дуже цікавим та показовим щодо потенціалу КПІ був останній мітап в лютому на ФІОТ.
  6. А тим часом, вже діючий харківський Центр 4.0 знаходиться на етапі кінцевого узгодження планів розвитку на 2019. Круглий стіл, що організувала Марина Колісник відбувся 28 лютого й був важливим також з точку зору консолідації позиції з харківським Центром трансферу технологій. Важливо відмітити, що наш Центр 4.0 став зараз провідним в АППАУ відразу по 2-м напрямкам, дотичним до 4.0 та ТК 185 – кібер- та функціональної безпеки (керівники груп ТК – Олег Ілляшенко та Євген Бабешко).
  7. Цікаві обміни в лютому ми мали по лінії інтеграції в програми ЄС. Спочатку гарна новина прийшла з програми GIZ “Fit for Partnership”. Двоє наших експертів з Харкова (Сергій Соколов та Андрій Гуменний) попали групу стажування в Німеччині. Це місячне, безкоштовне стажування з відвідуванням німецьких підприємств буде саме по лінії Індустрії 4.0. Зустріч з GIZ підтвердила, що подібні можливості ще є на осінь, але очевидно, членам АППАУ потрібно бути активнішими, щоб в них попадати.
  8. Не менш цікавими в плані інтернаціоналізації АППАУ був вебінар EaP Plus, в якому ми розділили свій досвід розвитку Індустрії 4.0 з колегами Східної Європи. Інтерес до співпраці явно демонстрували польські колеги, було чимало інших схвальних відгуків.
  9. Інший прогрес є в нас по лінії ТК185. Після засідання ТК 19 лютого, активно включилась в роботу наш новий відповідальний секретар по ТК Марина Сич. Багато підготовчих паперів вже узгоджено з УАС й 4 стандарти передані в НОС для проходження методом підтвердження. Також розширюються групи ТК 185, зокрема, до групи ISO 22400 приєднались провідні фахівці факультету економіки та менеджменту КПІ Сергій Войтко та Олена Савицька.
  10. Гарний прогрес, чимало обмінів в лютому було з командою Export Promotion Office – як в рамках розробки експортних стратегій (ІТ та, окремо, Інжиніринг – машинобудування), так і в рамках вже координації планів на цей рік. В цій області, дякуємо з активність Володимиру Матюшко за ідею програми SmartExport. Деталі та розкриття пропозиції – в березні.

І найбільший цікавий розвиток в лютому ми мали в підготовці галузевих хакатонів. «Ми» – це АППАУ разом з асоціацією AgriTech (керівник – Юрій Петрук). Ідея сумістити галузеві конкурси з розкриттям лендскейпу (тобто аналітикою галузевих інновацій), наступним великим інноваційним форумом й кінцевою розробкою дорожніх карт (все це – разом з активним залученням провідних підприємств!) дійшла до рівня окремого 8-місячного проекту. Який прийшовся до смаку відразу декільком потужним спонсорам, що мають великий інтерес до харчової промисловості. Чекаємо на фінальні рішення в березні.

Були в лютому й вимушені відмови – анулювання. Після анонсу про підтримку українського стенду на Ганноверській виставці від InvestUkraine в кінці січні – вперше за останні 8 років, – не пройшло й тижня, як державна інвест. агенція «передумала». Обіцяють тепер наступного року. Але якщо вже про Ганновер, то гарною новиною є те, що стенд лідера нашого руху 4.0 IT-Enterprise там буде, й це буде в престижному 6-му павільйоні.

——

Отже, підсумуємо. Рух пішов активно й все більше наших колег включається в роботу. 22 згаданих вище експертів від АППАУ та партнерів – далеко не всі, хто приймав участь в лютому в спільних завданнях розбудови нашої колективної спроможності в Індустрії 4.0 та, ширше, – промислових хайтек.

Тому, приєднуйтесь та активніше інтегруйтесь в наші проекти, далі – keep in touch and hold the line – і все в нас буде добре )

Олександр Юрчак

 

 

Олександр Юрчак
1Коментар
  • Валерiй
    Відповіcти
    Опубліковано19:38,05.03.2019

    Главное – не величина шага, а его направление. Направление АППАУ верное, как мне кажется. Успехов и уверенности в себе

Коментувати

Коментар
ім’я
Email
Web-cайт: