fbpx

«Карантин — це і випробування, і можливість для усіх гравців ринку»: інтерв’ю з генеральним директором IT-Enterprise Олегом Щербатенко

Covid-19 став загрозою не лише людському здоров’ю, але й світовій економіці. Удар по малому та середньому бізнесу, порушення виробничих ланцюжків, зниження ВВП країн та глобальна рецесія в перспективі — далеко не вичерпний перелік можливих підсумків пандемії коронавірусу у світі. Але якими можуть бути наслідки Covid-19 для українського бізнесу та Індустрії 4.0?

Про це ми поспілкувалися з Олегом Щербатенко — керівником компанії, що впроваджує IT-рішення з автоматизації бізнесу в Україні.

Чи відчуваєте ви у своєму бізнесі наслідки останніх подій в країні? Які вони?

Наслідки вже відчувають всі учасники ринку. Зміни торкнулись багатьох наших клієнтів, торкнуться й нас. Промислові підприємства зупиняють виробництво та йдуть на карантин, а ті, хто не зупинив, не мають змоги транспортувати продукцію своїм закордонним замовникам. Це вочевидь впливає на дохід компаній та їхні перспективи на міжнародних ринках у майбутньому.

Карантин – це і випробування, і можливість для усіх гравців ринку. Думаю, після пандемії розклад сил у багатьох галузях може докорінно змінитись. Лідерство належатиме тим компаніям, які зможуть адаптуватись до нових умов та навчитись по-новому управляти своїм бізнесом як з точки зору підходів, так і суто технічно, тобто в умовах, коли люди працюють віддалено.

До пандемії та карантину не всі компанії розуміли, що може дати Індустрія 4.0 їхнім бізнесам. Тепер, коли абсолютно всім знадобилось мати змогу віддалено затверджувати документи та платежі, керувати фізичним виробництвом та фінансами в режимі онлайн за допомогою віртуальних інструментів, і рішення для цього потрібно було знайти у лічені дні, зацікавленість у таких продуктах має зрости.

Які заходи приймає ваша компанія, щоб знизити ризики для здоров’я персоналу?

Ми – сервісна компанія, наша спеціалізація – забезпечення цифрової трансформації бізнесу наших клієнтів. Наш основний актив та цінність – це наші співробітники. Отже, наша ділова активність ґрунтується на безпеці та здоров’ї наших людей. Тому усіх переведено в дистанційний режим. Внутрішні спринти розробників, зовнішні перемовини та проекти з клієнтами ведуться віддалено, ми рекомендуємо колегам дотримуватись карантину і не виходити з дому без нагальної потреби.

Як змінюють ваші пріоритети в пропозиціях для ринку, чи є серед них такі, які здатні відповідати новим викликам часу?

Нинішній режим роботи передбачає масове впровадження та використання цифрових продуктів та рішень. Ми спеціалізуємось саме на них, і бачимо, що наразі на більшість з них попит є. З огляду на наших клієнтів можемо виділити кілька найбільш затребуваних останніми тижнями типів рішень. Це електронний документообіг (внутрішній та з контрагентами), електронне казначейство, рішення Digital Twins та все, що впливає на підвищення ефективності й зниження витрат та собівартості, наприклад, рішення для оптимізації процесів в закупівлях, виробництві, продажах, обслуговуванні обладнання.

Чи вважаєте ви за потрібне певне переосмислення ролі та ваги технологій Індустрії 4.0 у вирішенні поточних завдань країни, бізнесу та суспільства?

Як я зазначав, ця криза – це випробування для багатьох компаній. Його пройдуть та вийдуть переможцями ті, хто адаптується та зробить для себе висновки на майбутнє. Зараз, коли всім бізнесам необхідно навчитися функціонувати віддалено незалежно від того, у якій сфері вони працюють, більшість відкриє або переосмислить для себе технології Індустрії 4.0 як єдину можливість бути конкурентними.

Що потрібно зараз робити спільнотам хайтек, й зокрема АППАУ та Індустрії 4.0, щоб краще відповідати на нові виклики?

Ми повинні звертати увагу держави на те, що зараз потрібно піклуватися про нашу промисловість. Підтримка промисловості на державному рівні вкрай важлива, інакше ми втратимо перспективи як країна, як учасник глобальних економічних процесів.

Нам потрібно максимально зберегти присутність наших виробників на світових ринках, адже зараз їх місце займуть місцеві промисловці. Тоді Україна зникне з усіх радарів, і на відвоювання колишніх позицій ми витратимо роки.

 

Михайло Федак
Нет Комментариев

Коментувати

Коментар
ім’я
Email
Web-cайт: