fbpx

2-ий регіональний Центр 4.0 офіційно відкрився в Харкові 4-5 жовтня на базі Харківського аерокосмічного університету ХАІ ім. Жуковського. Захід відвідали близько 100 учасників – представники різних регіонів України та категорій учасників ринку. АППАУ підписала Меморандум з ХАІ про співпрацю, члени асоціації та Індустрії 4.0 виступили з доповідями та своїми пропозиціями по співпраці. Більш детально «як це було» – в цьому огляді.

 

4 жовтня – конференція в ХАІ

Крім вже традиційної присутності чисельних фірм-членів АППАУ, на заході були присутні чимало кінцевих замовників – Карлівський машинобудівний завод, Харківський тракторний завод, завод ФЕД, завод ім. Антонова, Турбоатом, Укрграфіт та інші підприємства. З інших важливих категорій – представники МОН та НАНУ, інноваційний Центр “Харківські технології”,  місцеві Заклади Вищої Освіти (ЗВО), а також з Києва, Сум, Дніпра, Краматорська, харківський ІТ-кластер, ЗМІ. Захід відкрив ректор університету Нечипорук М.В. разом з представником харківської ОДА. Власне, разом цей склад демонстрував, що екосистема промислових хай тек жива й досить розвинута.

Далі розпочались виступи членів АППАУ – обмін інформацією по темам Індустрії 4.0, інновацій в промислових хайтек, підготовки кадрів,  стану освітніх послуг та самої екосистеми, а обмін кращими практиками.

Головні висновки 1-ої панельної дискусії (фото нижче) про пріоритети в Аженді розвитку харківської спільноти промислових хайтек збігаються з ролями Центру 4.0.

Мова про 3 напрямки: 1) Підготовка та перепідготовка кадрів (на рельси 4.0), 2) Освіта та просвіта ринку, 3) R&D. В цьому учасники нашої дискусії були одностайними.

На фото зліва направо – Вячеслав Харченко (ХАІ), Едуард Рубін (Телесенс), Олександр Юрчак (АППАУ), Сергій Соколов (ФЕД), Дмитро Кузьменко (Залізничавтоматика)

Учасники заходу відкрили для себе дуже цікавий досвід співпраці ХАІ з заводом ФЕД: тут чимало родзинок – від делегування великої частини R&D підприємства на сторону університету, методичних напрацювань гнучкого виробництва й до потужної системи підготовки кадрів. По великому рахунку – цей досвід є унікальним й потребує детального вивчення та розповсюдження.

Під час обіду відбулась екскурсія по території ХАІ. Випробувальні авіаційні стенди, музей авіаційної галузі та університету, нові лабораторії – все це було не тільки цікаво, але й показувало потужні витоки та традиції кращого галузевого університету країни.

На фото Костянтин Авраміді – представник “Сіменс-Україна”. Це один з небагатьох брендів, що підтримав АППАУ в проекті “10 топ застосувань ІІоТ в Україні”

Після обіду учасники розділились на 2 секції. В першій мова йшла про розвиток екосистеми та кластери в промислових хайтек, в другій – виступи та дискусії щодо розвитку технологій 4.0.

Виступи були дуже цікавими. Зокрема, відмітимо в 1-ій секції виступ представників харківського ІТ-кластеру Софії Бєленкової та Едуарда Рубіна, а в другій дует «Сіменс – Краматорська машинобудівна академія», що презентували спільні напрацювання по вібродіагностиці в рамках проекту «10-топ застосувань ІІоТ».

Окремо варто виділити виступ керівника Одеського Центру 4.0 Віктора Єгорова, який приємно здивував харківську публіку рівнем та динамікою розвитку 1-го центру 4.0 в Україні. Буквально за 8 місяців, Центр повністю змінює обличчя – з невеличкого коворкингового простору в стилі makers, він стає повноцінним Центром експертизи 4.0 для промисловців – з лабораторіями гідравліки, пневматики, робототехніки, автоматизації, ІТ, 3D-друку і т.д., статусом найбільшої FabLab лабораторії, а також відповідним ресурсом та навчальними програмами.

Висновки другої панелі про напрямки співпраці між харківськими ЗВО були менш очевидними, але консенсус щодо спільних проектів між ЗВО все ж знайшли. Мова про гранти, спільні курси та методичні керівництва (ширше – контент), шерингові лабораторії та обладнання, спільну участь в стандартизації і т.п. Дискусія вийшла на необхідність затвердження переліку таких програм в кожному регіоні.

Найбільш яскрава ідея поступила від Павла Галкіна з ХНУРЕ –  спільна команда з декількох ВНЗ на наступний рік в програмі EduNet (міжнародна освітньо-конкурсна програма від Phoenix Contact).

Були також подарунки новому Центру – обладнання та програмне забезпечення надали члени АППАУ, компанія “Фенікс Контакт Україна”, офіційний представник Eplan в Україні, компанія «Електрон» (партнер Rittal), інжинірингова компанія «Артезія».

Вечірня програма включала дружнє спілкування учасників на фуршеті. Спонсорами виступили члени АППАУ.

 

5 жовтня – візит на ФЕД

Другого дня відбувся візит на завод ФЕД – одне з кращих підприємств регіону, а також України в області машинобудування.

Екскурсія (близько 60 осіб) пройшла по головним цехам нового заводу, після чого відбулось також обговорення в залі засідань.

Керівництво заводу проявило максимальну гостинність для такої екскурсії, директори по виробництву та ІТ детально коментували технологічні процеси, роботу нового обладнання, відповідали на всі питання учасників, а в кінці люб’язно надали можливість пообідати. Окремо впровадження ІТ-систем на ФЕД коментував директор IT-Enterprise Олег Щербатенко – саме їх компанія є головним підрядником на ФЕД впродовж 8 років. Повний кейс-стаді по ФЕД можна завантажити за цим посиланням.

Екскурсія залишила сильне та позитивне враження учасників – завод-експортер ФЕД по праву входить сьогодні в лідери українського машинобудування, й тут же впроваджуються сучасні ІТ-системи з елементами 4.0.

 

Головні підсумки заходу

 

Такими можна вважати

  1. Харків прийняв естафету від Одеси – відтепер ми можемо говорити про початок мережі Центрів 4.0. Виступи керівників ХАІ разом з Одеським Центром 4.0 показують високу динаміку розвитку. Це означає, що відтепер і разом, Центри 4.0 можуть задавати нову планку й в цілому щодо освіти та просвіти ринку для промислових хайтек.
  2. ХАІ натомість показав те, чого ми не бачили в лютому в Одесі – високий рівень співпраці з промисловими підприємствами. Й важливо, що ця співпраця налагоджена на системній основі, по багатьом напрямкам, включно з розробками в авіа-машинобудуванні. Де-факто, ми можемо говорити про фіксацію кращих практик ЗВО у сфері співпраці з ринком. Окремо, варто відмітити високі й вже готові навчальні програми ХАІ по технологіям 4.0 – як ІІоТ, кібер-безпека, функціональна безпека, моделювання тощо.
  3. Заходи в ХАІ, візит на завод ФЕД велика присутність членів АППАУ – разом це послужило для нових контактів та нових ідей співпраці. Ми вітаємо такі ініціативи серед наших ЗВО, наших нових членів як «Контрон-Україна», які готові співпрацювати з ХАІ, ініціативи кооперації між IT-Enterprise з чисельними інтеграторами АСУТП, а також Fractal Tools – з переважною більшістю гравців, пропозицію ЕЛАКС підтримати освоєння Eplan на ХАІ, розширення мережі EduNet на ХАІ (Phoenix Contact), першу успішну демонстрацію пари “Сіменс-КМА” з пропозицією ІІоТ тощо. Власне, цей потужний потік ідей та ініціатив протягом 2-х днів  і показує потенціал та можливості синергії в екосистемі промислових хайтек, на що направлені головні зусилля АППАУ.
  4. Дуже відрадно, що цього разу наші замовники не залишились осторонь питань екосистемного та кластерного розвитку.

    Присутність перших керівників великих структур як завод Антонова, їх щира зацікавленість можливостями співпраці та обмінів з членами руху 4.0 та АППАУ говорить про те, що в промисловців є розуміння необхідності переходу до технологій 4.0 та відповідних змін всередині. 

    А візит на ФЕД – з синхронною підтримкою від лідера руху 4.0, компанії IT-Enterprise став родзинкою цих заходів – це ще раз підтвердило наш запорізький та дніпровський досвід про перевагу такого формату спілкування. Відтепер всі конференції АППАУ по відкриттю Центрів 4.0 будуть включати відвідування передових підприємств регіону.
  5. Захід також вперше продемонстрував єдність та спорідненість підходів до розвитку промислових хайтек та ІТ-кластерів. Обмін досвідом був багатим та корисним для представників обох спільнот.

Насамкінець, хочемо подякувати нашим співорганізаторам (ФЕД, АППАУ, ХАІ), чисельним спонсорам («Фенікс контакт Україна», «Залізничавтоматика», «Радміртех», IT-Enterprise), а також чисельним партнерам що підтримали наш захід.  Окремо хочемо подякувати медіа-партнерам:  журнал  «Оборудование и инструмент для профессионалов»,  портал «World City».

Харківський Центр 4.0 стає відкритим для партнерів та замовників – ласкаво просимо.

А далі естафету приймає Київ – чекаємо на зустріч в КПІ в кінці листопада.

Виконавча дирекція АППАУ.

Переглянути короткий репортаж про заходи 4-5 жовтня можна тут

Рекомендується для перегляду – 

 

Михайло Федак
Нет Комментариев

Коментувати

Коментар
ім’я
Email
Web-cайт: