fbpx

Чому відкриття UNIT CITY знакове та важливе для всіх учасників хай-тек

Кількість красивих картинок на відкритті інноваційного технопарку Unit City – та ще й на фоні владних інституцій викликали певний скепсис в деяких представників спільноти АСУ ТП. «Пустий піар» – сказали вони. Як на мене, це той випадок «коли за деревами не побачили лісу».

 

 

Мій перший відгук в групі Фейсбук АППАУ був протилежний – «сталась історична подія – принаймні для тих, хто в темі кластерного розвитку та технопарків». Отже, що це було насправді і, головне, як це вливатиме на подальший розвиток хай-тек сегментів?

 

 

Цифри та факти говорять за себе

Погляньмо просто на цифри – мова про інвестицію приватного інвестора Василя Хмельницького в 200 млн у.о., за якою вже або в перспективі стоять:

 

  • Освоєних 25 га колишньої пром. зони, на яких буде збудовано десятки тисяч квадратних метрів сучасних офісних (і не тільки) площ – і майже в центрі столиці європейської держави. Зараз відкрито вже 5 об’єктів.
  • Вже працює безкоштовна школа навчання програмуванню (новітня методика школи 42), де є 270 молодих людей, – до кінця року їх буде 800, а в перспективі – 3000. Звідси відбувається «фільтрація» талантів, що йдуть далі прямо до резидентів парку.
  • Серед резидентів вже є представники технологій 4.0 – це лабораторія швидкого прототипування FabLab Fabricator, віртуальної реальності Sensorama, SmartFarming, а також центр Hi Tech office Ukraine, що на сьогодні представляє інтереси МЕРТ та координує програму Digital Agenda Ukraine.
  • В Unit.City також вже пішли або збираються найбільш талановиті менеджери – колишні керівники центру ВДНГ Максим Яковер та Максим Бахматов, добре відомі в світі ІТ своєю креативністю та підприємництвом. Також працює центр TCDC (Євген Саранцов), з яким в АППАУ є меморандум про співпрацю.
  • В TCDC вже налагоджена система шерингових послуг для резидентів – фінанси, юридичні послуги, експортний маркетинг, залучення інвестицій, нетворкинг, послуги для навчання та розвитку і т.п. Ці – досить складні функції для молодих фірм та стартапів, – надаються зі значними знижками.

 

Важливо для розуміння також перспектива – на відкритті 6 квітня, керівництво Unit.City заявило про амбіції створення провідного в Європі інноваційного технопарку, який буде залучати міжнародних розробників, інвесторів та технологічні компанії. Звучать навіть заяви про щось більше, ніж “технопарк” – чути розмови про “місто в місті”, цілісну та повну еко-систему і т.п. що передає назва “City”.

 

 

Зрозуміло також, що цей проект стався в черговий раз «не благодаря, а вопреки» – більшість подібних структур у світі планує та робить держава. Тим більша честь Василю Хмельницькому та його команді, що спромоглись на такий проект. Водночас, прем’єр, що був на відкритті, пообіцяв максимальне сприяння розвитку.

 

Що це означає для хай-тек спільнот

 

Поява Unit.City не очевидна по своїм наслідкам – багато гравців ще рефлексують та спостерігають. На мою думку, ця подія є значущою з багатьох точок зору, зазначу тільки 3 найбільш важливі висновки:

 

  • Це 1-ий справжній технопарк в Україні європейського рівня – і це неможливо ігнорувати для будь-кого, хто розуміє природу та сутність таких парків. Відтепер це є бенчмарк, орієнтир, приклад, планка тощо для будь-кого (міжнародного інвестора, чергового міністра і т.д.) хто запитає «де є справжній технопарк в Україні». Іншими словами, – якщо я, як інвестор, чи замовник хай-тек шукаю куди інвестувати, чи де шукати кращі розробки – то ось воно, це місце, де генеруються інновації та повно талантів.
  • Unit.City збільшує відрив ІТ-галузі від всіх інших хай-тек – очевидна орієнтація парку на ІКТ-технології та продукти. Водночас, ми ще не знаємо всіх планів щодо інших напрямків, але враховуючи злиття ІТ з іншими технологіями, зрозуміло, що це зачепить інтереси багатьох інших секторів. Ще більш конкретно – швидкість інновацій буде найбільша саме тут. Тому що в цьому, як ми вже сказали, суть та природа інноваційних парків.
  • Парк дійсно може стати поворотним моментом в утриманні талановитої молоді від виїзду закордон – робота в європейських умовах, на хороших експортних контрактах, з хорошою перспективою проф. розвитку – навіщо кудись їхати? Організатори планують створити 15 тис робочих місць

 

Водночас, цей парк є черговим тривожним сигналом для тих хай-тек, хто ще ніяк не налаштує свої стратегії та політики на справжній розвиток – ІТ-сектор й далі буде забирати кращі таланти до себе. На жаль, до цього ми відносимо й більшість гравців сектору АСУ ТП. Навіть більше, піар та «модний» імідж – як би негативно ми до них не ставились, – сприятимуть відтоку в ІТ вже зі студентської лави. Unit.Factory справді може вражати уяву молодих людей про те, де та як потрібно навчатись – а далій і шукати роботу.

 

 

Як реагувати на все це

Останнє – є викликом для учасників нашої асоціації та спільноти АСУТП. Або ми його сприймаємо й швидше починаємо власні зустрічні рухи, адекватні новим реаліям, або ж вдаємо ніби нічого не відбувається, – тобто так, як це виглядає сьогодні – особливо в кадрових політиках.

Як на мене, потрібно розглядати появу Unit.City як чудову можливість (-ті) для того, щоб:

 

  • Швидко йти назустріч новому технопарку та інтегруватись в нього тим, хто бажає стати резидентом. В наступній черзі планується більш як 30 тис м. кв офісних площ.
  • Для учасників руху 4.0 можливо та потрібно ставити питання про створення в рамках технопарку осередків промислових напрямків, що вже визначені пріоритетними в нас – як ІІоТ, М2М, технічні стандарти 4.0 та подібні
  • Швидко переймати кращі практики та досвід – зокрема в навчанні та розвитку. В тому числі, створювати та розвивати подібні формати в регіонах, в інших місцях, включно з галузевою та технологічною орієнтацією – очевидно, що Україна потребує десятки таких парків, – так як це є в розвинутих країнах.
  • Координуватись на рівні залучення інвестицій та експортного маркетингу
  • Знаходити нових партнерів по бізнесу

 

Подумайте про ці можливості.

 

 

Якщо вони не очевидні, – а також щоб побачити інші можливості, АППАУ організує екскурсію для учасників спільноти в Unit.City в найближчий місяць – попередня дата 11 травня, заявки приймаються  на info@appau.org.ua. Про технопарки взагалі та про Unit.City ми також будемо говорити на круглому столі 19 квітня, – приєднуйтесь.

 

Юрчак Олександр.

Олександр Юрчак
Нет Комментариев

Коментувати

Коментар
ім’я
Email
Web-cайт: