fbpx

30 березня в Івано-Франківському Національному Технічному Університеті Нафти і Газу (ІФНТУНГ) пройшов круглий стіл на тему «Розвиток інноваційних систем в промислових хайтек на Прикарпатті». Круглий стіл був спланований в рамках серії заходів АППАУ по розвитку регіональних центрів 4.0 й мав на меті вияснити потенціал регіону та готовність до співпраці місцевих гравців.  Співорганізаторами заходу виступили АППАУ, ІФНТУНГ та ТОВ «Мікрол» – місцевий виробник засобів автоматизації.

 

Початок зустрічі. Виступи.

Крім зазначених компаній та ще одного члена АППАУ з Києва, SoftElegance, організатори представили добре збалансований склад учасників:

  • місцевий ІТ-сектор був представлений 7-ма місцевими компаніями – місцевими філіями найбільших ІТ-компаній України як Perfectial, Eleks та Softserve, а також місцевими – Softjourn, Bvblogic, COAX Software та Razom Solution;
  • великі (національні) та місцеві підприємства – ПАТ«Укргазвидобування», ПАТ «Укрнафта», філія «МН «Дружба»» ПАТ «Укртранснафта», УМГ «Прикарпаттрансгаз», ПрАТ «Івано-Франківськцемент», ДП ВО «Карпати», КП «Івано-Франківськводоекотехпром», ТОВ«Падана Кемікал Компаундс», ТОВ «Новатор»;
  • системні інтегратори АСУТП – ТОВ «Західний Інженерно-Технічний Центр», ТОВ «Променергія», ТОВ «Спецавтоматика-ІФ», ТОВ «ФОТОНІК»;
  • Партнери в кластерному розвитку – Прикарпатський ЕКО-Енергетичний Кластер
  • Місцевий виробник електроніки, прототипів друкованих плат (інтегрованих мікросхем) – ТОВ «ЕКТОС І-Ф»;
  • Інші ВНЗ –Тернопільський нац. технічний університет ім. Івана Пулюя (кафедра КІТ).

Завідувач кафедри інформаційно-телекомунікаційних технологій та систем, професор  Заміховський Леонід  розпочав круглий стіл, представив тематику й спікерів.

Проректор з науково-педагогічної роботи, професор Карпаш Максим привітав учасників круглого столу.

Проректор з наукової роботи, професор Чудик Ігор  представив науковий потенціал ІФНТУНГ для розвитку нафтогазової галузі. Він наголосив на тому, що потенціал залишається значним й представив стратегічний погляд на можливості співпраці з провідними національними операторами.

Ген. директор АППАУ Юрчак Олександр представив вже традиційну (Одеса, Харків) презентацію про концепцію Регіональних Центрів 4.0.

Директор з розвитку бізнесу SoftElegance  Володимир Варгола  розповів про смисли 4-ї промислової революції саме в контексті великих даних та на прикладі розробок своєї компанії пояснив, як це стосується нафтогазової галузі.

Директор ТОВ «Мікрол» Богдан Демчина  представив портфель продуктів ТОВ «Мікрол» й закликав активніше використовувати можливості співпраці з місцевими виробниками. ТОВ «Мікрол» давно й плідно працює з українськими замовниками, включаючи підприємства нафтогазового комплексу.

Представник департаменту буріння ПАТ «УкрГазВидобування» Андрій Харьо  представив публіці амбіційні плани щодо автоматизації та цифровізації бурових установок в найближчі роки. «Проблем з фінансуванням немає, – натомість є реальний дефіцит серйозних пропозицій» – каже Андрій.

Директор ТОВ «ЕКТОС І-Ф» Олег Сеник  розповів про досвід своєї компанії в співпраці з датськими інвесторами по виробництву прототипів друкованих плат в м. Івано-Франківську.

Доцент кафедри ІТТС (ІФНТУНГ) Зікратий Сергій представив  можливі шляхи співпраці між Інститутом інформаційних технологій ІФНТУНГ та ІТ-компаніями на прикладі навчальних програм, які запроваджені Львівським ІТ-кластером в НУ «Львівська політехніка» та Львівському національному університету ім. Івана Франка. Як показує приклад ВНЗ м.Львова, в першу чергу такі програми стали можливі за умови ініціативи саме ІТ-компаній, а вже потім це готовність навчального закладу до таких програм.

 

 

Дискусія – головні моменти

Юрчак Олександр вів далі дискусію. Він підхопив тези останнього виступу й запитав спікерів з ІТ – «яка частка Львівського ІТ-кластеру направляється на внутрішній ринок чи на потреби промислових хайтек?». Представники львівських компаній не змогли відповісти на це запитання. Олександр відповів, що в цьому і є проблема – згідно офіційних даних ІТ-асоціацій менше 5% ВВП ІТ-індустрії України пов’язано з промисловими хайтек, а більше 70% – це аутсорс. Між тим ІТ-галузь на всі 200% користується потенціалом промислових кафедр університетів, що створювались останні 50+ років. Тисячі випускників кафедр механіки, електрики, автоматики, гідравліки, пневматики  і т.д і т.п. (все що англійською називається industrial engineering) щороку переходять в ІТ-галузь звичайними програмістами  й, де-факто, змінюють спеціальність.  Звісно, це не «вина» ІТ – це проблема та біда вітчизняних пром. секторів, які до цього часу не зуміли надати молоді таку ж перспективу як ІТ. Але якщо ми свідомо підходимо до питань розвитку інноваційних систем в промислових хайтек, то маємо розуміти нам всім потрібні кардинальні зміни. Інакше –

через 5-10 років вже не буде звідки набирати спеціалістів. Так само як в країні не залишиться інших інженерів, крім програмістів та агрономів.

Хоча їх потреба щороку зростає і на внутрішньому ринку – і в тому ж Нафтогазі, про що говорили представники великих компаній, й по всім інжиніринговим сегментам відчувається брак кваліфікованих кадрів.

Одним з перспективних напрямків в цьому плані є розвиток дуальної освіти при якій студент має можливість навчатися і одночасно працювати, заробляючи гроші, та отримувати досвід практичного застосування своїх знань, а роботодавець – отримати з часом фахівця, який вже має досвід роботи та знає специфіку його підприємства.

Модератор поставив далі питання про відношення представників круглого столу до цих питань й чи потрібен в Івано-Франківську місцевий Центр 4.0, чи краще об’єднуватись з іншими університетами в рамках Західної України. Далі надаємо найбільш цікаві думки що прозвучали на дискусійній частині, включно з неформальним спілкуванням на фуршеті.

Кілька представників сектору пром. автоматизації підтвердили труднощі розвитку внутрішнього ринку та співпраці з великими нафтогазовими замовниками. Корупція та шалена бюрократія – традиційні супутники українських монополістів протягом останніх 20 років. Й новим керівникам нафтогазових компаній належить прикласти чимало зусиль, щоб здолати ці стереотипи. Власне, менеджери, що представляли замовників наводили чимало цікавих фактів про позитивні зміни в їх холдингах.

Цікава дискусія була навколо «битви за таланти», яку зараз ІТ виграє в АСУТ ТП й інших промислових секторів з великим відривом. Власне, як сміються самі ІТ-шники – мова вже не за таланти, а просто «за людей», – підходять всі, оскільки попит весь час зростає, а молоді все менше. Роман Золотий з Тернопільського університету ім. Пулюя говорив про нерівні умови цієї конкуренції за кадри – адже підготувати якісного спеціаліста по АСУТП набагато довше й складніше, ніж ІТ-програміста. А в результаті його забирає ІТ-сектор. Керівники ІТ-компаній парирували, що в галузі є свої складнощі, але зрештою та якщо про конкуренцію, то – «хто заважає промисловим секторам вибудовувати власну перспективу для молоді, як це зробила ІТ-галузь?». Питання будувати таку перспективу стає все складнішим, адже з’являються нові бар’єри – наприклад, значно впав рівень абітурієнтів, а в цілому еміграція населення не дає жодних шансів на збільшення кількості студентів в найближчі роки.

В той же час питання дуальної освіти вимагає детального опрацювання і обговорення з керівництвом ІТ-компаній і промислових підприємств. Більшість ІТ компаній не розробляють власні продукти, а виконують проекти на замовлення (в основному із-за кордону), по яких встановлені чіткі часові рамки, що не дозволяє підключати до них працівників з неповним робочим днем і без відповідного досвіду.

Більшість учасників дискусії позитивно висловились про створення окремого регіонального центру 4.0 в Івано-Франківську. «Ми звісно відрізняємось від Києва, але навіть зі Львовом є різниця в багатьох речах», – кажуть учасники. «Тому логічно створювати свій осередок». Одне з перших завдань такого осередку озвучила Людмила Шийко – єдина представниця прекрасної статі на цій дискусії. Для того, щоб бути впливовими в своєму середовищі

кожна спільнота має чітко формувати та доносити One Single Voice Message – сильні ключові повідомлення, синхронізовані на всіх рівнях. Це і про кадри – таланти, й про ТУ, рівні умови й домінанту якості на тендерах та е-торгах і т.д. , про будь-який єдиний  голос регіональної чи галузевої спільноти по важливим питанням розвитку.

Зараз його немає ні в якій сфері, чи регіоні. Й звісно, ІТ-компанії повинні працювати спільно з іншими промисловими хайтек секторами, для того щоб розвивати внутрішній ринок, в тому числі й в промислових секторах.

 

Головні висновки круглого столу

По всім дискусіям круглого столу можна зробити наступні висновки:

  • Очевидно, що в Україні сформовано державне замовлення на повну незалежність в видобутку нафти й газу. Це в свою чергу, вже привело до кардинальних змін в керівництві декількох провідних холдингів, і де гостро ставляться питання модернізації виробництв. Більше того, нові керівництва 2 найбільших замовників серйозно розглядають питання самих сучасних технологій цифровізації (4.0) – і в масштабах всієї країн. Вони кажуть про стрибок з 2.0 в 4.0 й про те, що «ніяких проблем з грошима немає». Відповідно вони вже виставляють на торги дуже амбіційні завдання й шукають виконавців.
  • Замовники ставлять питання про (не) готовність підрядників – водночас, круглий стіл підняв ряд питань по доцільності й готовності самих замовників. Адже, – «якщо ви роками не інвестували в подібні розробки та рішення, то звідки ж очікування, що в Україні знайдеться компанія, здатна запропонувати комплексні, масштабні рішення на рівні 4.0 й вже перевірені по якості та надійності?». Окремо, варто знову і знову обговорювати проблему ринку та державних компаній вирішувати подібні питання розвитку через один-єдиний механізм – е-торги. “А як же інвестиції в R&D?» – питають учасники круглого столу.

    «На Заході маса великих компаній допускають певні ризики через фінансування окремих процесів та розробок по R&D. Зараз в Україні на це йдуть великі агро-холдинги. А як же промисловці? Виходить ви хочете все і відразу? А таке можливо?».

    Дійсно, по даним АППАУ – не тільки Нафтогаз, але й жодна інша галузь промисловості немає відпрацьованих механізмів-інструментів розвитку інновацій в Україні. Наприклад, як Хакатони, конкурси інновацій чи школи промислових стартапів. DTEK, наприклад, чомусь інвестує в «чисті» ІТ-інкубатори, що працюють на аутсорс в В2С, замість того, щоб підіймати власну енергетику країни. Разом це становить величезну різницю з західними підходами, де великі компанії інвестують в інноваційні цикли в своїх галузях – кращим прикладом для Нафтогазу є, очевидно, інкубатор промислових стартапів Plant 4.0 в Парижі, де головним спонсором є нафтогазовий гігант Total.
  • Подібний формат дискусій безперечно говорить про запровадження галузевого дискусійного майданчика на регулярній основі. І який повинен опиратись на національні та регіональні Центри компетенцій. Тому концепція АППАУ про створення регіональних осередків 4.0 (РЦ 4.0) в Івано-Франківську набуває нового сенсу – до вже визначених 4-х ролей Центрів 4.0 ІФНТУНГ може додавати ще одну роль, Центру компетенцій в Нафтогазі. Така пропозиція буде зроблена до керівництва ІФНУТУНГ найближчим часом.

Ряд гострих питань, що прозвучали на круглому столі потребують продовження з керівниками департаментів НАК «Нафтогазу» та його дочірніх компаній. АППАУ найближчим часом вийде з пропозицією проведення такого круглого столу в Києві.

В цілому круглий стіл був дуже плідним, що відмітили всі учасники заходу. Прикметно, що більшість важливих меседжів, вказаних вище висловлювали самі учасники – це говорить про високий рівень зрілості та розуміння ринкових процесів. Несподівано також (для виконавчої дирекції АППАУ) Івано-Франківськ показав себе куди більш «промисловим» та консолідованим (учасники ринку разом з промисловцями), ніж ми це бачили до цього в інших регіонах. За що окрема подяка головному організатору – ІФНТУНГ, й особисто професору Заміховському Леоніду Михайловичу.

І як самий головний висновок – захід підтвердив великий потенціал регіональних спільнот, – відтепер немає жодних сумнівів, що мережа Центрів 4.0 має сенс та перспективу  для багатьох регіонів. Все-ж, перші кроки полягають в демонстрації такого балансу сил, як показав Івано-Франківськ.

 

Інші публікації:

Олександр Юрчак
Нет Комментариев

Коментувати

Коментар
ім’я
Email
Web-cайт: