fbpx

Великі бренди на Hannover Messe 2017 – ключові тенденції

Новини брендів з Ганноверу ми давали щоденно на Facebook під час самої виставки. Цим постом я підсумую найбільш найбільші цікаві та показові моменти, які ілюструють ключові тенденції розвитку ринку промислової автоматизації від великих брендів. Звісно, цей огляд не претендує на особливу повноту – по кожному виробнику можна писати окремі огляди, – дивіться інші матеріали на нашому сайті в розділі «Блог». Також в цей огляд ввійшли бренди, що є найбільш популярними в Україні та-або члени АППАУ.

 

Rittal та Eplan

Rittal – традиційний учасник Hannover Messe, а «Ріттал-Україна» традиційно привозить великі делегації своїх клієнтів та партнерів. Цього року делегація налічувала до 50 чоловік, включно з представниками інших німецьких брендів.  На площі 1500 м.кв. Rittal демонструє різноманітні корпусні рішення, а також інструменти для монтажу, обладнання для мікроклімату тощо.

Українська делегація була розділена на 3 групи, на фото Олексій Верхотуров веде екскурсію для однієї з груп. Для тих, хто вже не перший рік відвідує стенд Ріталу в Гановері – новинки є завжди. Цього разу для мене такою новиною були новини про повну роботизацію виготовлення корпусів та монтажних панелей з використанням технологій 4.0, і ця тенденція в Німеччині зростає.

Натомість, якщо говорити про інтегровані проектування – розробку – виготовлення  електротехнічних шаф, то більш наглядно про це розповідає партнер Rittal-а – Eplan, що також входить в Friedhelm Loh Group. Екскурсія на стенд Eplan також була організована керівництвом української філії для всіх бажаючих.

Те, що найбільше цікавило мене та деяких колег – це в якій мірі Eplan інтегрує та інтегрується з іншими САПР. Олег Чистяков, представник російського підрозділу надав детальну інформацію  про все це, також з ним була цікава розмова про можливості розширення Eplan для ВНЗ.  Чимало колег в делегації «Ріттал-Україна» вже використовують цей продукт, «Інфоком», «Азов-Контролз», харківський «Гіпрококс» та інші колеги задавали чимало предметних запитань до гідів на стенді.

 

АВВ

ABB широко представляла свої діджитал стратегії та продукти – платформи Ability, Connected services і т.п. Ключові слова в виступах та коментарях – “ connectivity”, а також економічні переваги.

Платформа Ability використовує можливості об’єднаних систем та обладнання, для просунутої аналітики і таким чином дозволяє моніторити стан виробництв, упереджувати аварійні зупинки чи проблеми (predictive maintenance) в тому числі по віддаленим об’єктам.

 

Schneider Electric

В АВВ – Ability, а Schneider Electric традиційно структурує в Гановері свій портфель рішень в рамках концепції EcoStruxure.  Я відвідав тур по EcoStruxure для напрямку Plant & Machine (= промислові виробництва). Як і інші конкуренти, Шнейдер детально представляє рішення в області Asset Performance Management на основі ІІоТ – збір даних, обробка в хмарі, дешборди різноманітних КРІ, можливість швидко «зануритись» (drill-down) та знайти точну інформацію по конкретному пристрою чи обладнанню тощо.

Гід під час екскурсії наводить цікавий кейс – типовий для АРМ. Виноробний холдинг з Франції має 7 заводів, розкиданих по країні. Раніше, щоб моніторити виробничі площадки, оператори мали 15-17 applications, що звісно було незручно. Інші важливі фактори, що вплинули на прийняття рішенн по новій АРМ  – це старіння персоналу, орієнтація молоді на більш просте та сучасне ПО, але також значний ріст кількості даних. Таким чином, 1 система АРМ набагато цікавіша  й вигідніша для замовника.

На рівні рішень АСУТП – для багатьох замовників Шнейдер Електрик в Україні буде цікавим вихід контролера  М580 у виконанні SIL-3 (стандарт безпеки в система протиаварійного захисту). Також, на стендах демонструється рішення Шнейдер з категорії DCS.

Найбільш інтригуючи ми в контексті розвитку 4.0 є заяви Schneider Electric  на прес-конференції в перший день Гановерської виставки. Їх директори заявили, що «мають безумовну перевагу над конкурентами в рішеннях ІІоТ, позаяк за цим стоїть накопичений досвід – більше 4 тис реалізацій та 160 тис розробників, що вже давно працюють над архітектурами типу EcoStruxure». Чи мова справді про нові рішення ІІоТ/ 4.0 – чи просто порахували всіх інтеграторів, включно з Wonderware, хто працює на Ethernet TCP/IP – це поки що я не вияснив.

 

Bosch Rexroth

Одна з найбільш яскравих демонстрацій 4.0 на Гановері – це про заводи та рішення Bosch Rexroth.

Їх стенд повністю присвячено розкриттю рішень 4.0 на власному прикладі

Тут є повномасштабна виробнича лінія з встановленими контролерами. Окремо, демонструють інші ділянки заводу – зокрема інтегрована логістика (ZenWay).

Окремі стенди – «пункти деталізації» – тут спеціаліст пояснює деталі архітектури систем управління.

Приємне відкриття для мене – це наявність в БОШ тренінго-консалтингового центру: тобто рівень Getting Started зроблений для того, щоб всьому ринку пояснювати як проходити перші кроки в 4.0. На моє запитання фахівцеві «навіщо це вам потрібно?», відповідь стандартна – «в розвинутому та освіченому середовищі й нам легше продавати свої продукти та рішення».

А щоб відчути контраст 1.0 vs 4.0 – є персонажі з 19-го століття, що роздають газети та припрошують на стенд БОШ, а також верстат, що приводиться в рух 2 людьми )

 

Festo

Festo теж має великий стенд та демонструє свій унікальний портфель у всій красі: мікс продуктів та рішень для пнемо-та електро-автоматики – й все це на топ рівні, – справляє сильне враження. Відвідувачів на стендах Festo – дуже багато.

Краще всього новинки та атмосферу на стенді Фесто демонструє цей короткий ролик

Фішка цього року, що притягувала увагу відвідувачів біонік-роботи, що працюють на пнемо-приводах – вони є ще більш безпечними та зручними для людей, ніж роботи з електричними приводами. Німецькі та світові медіа облетіли фото з канцлером Ангелою Меркель, де на її руці знаменитий Octopus Gripper (захват спрута), що демонструє переваги пневматичних пристроїв захвату.

Також дуже цікавим для мене був дидактичний стенд Фесто – він говорить про необхідність нової формації спеціалістів, відповідно до реалій Індустрії 4.0.

 

Phoenix Contact

Phoenix Contact в Гановері представляє по максимуму свій портфель продуктів, а також спеціалізовані рішення.  Багато стендів присвячено «фішкам» компанії – зокрема в області комунікацій, де портфель компанії дійсно дуже потужний.

Цей GSM модем з вбудованими аналоговими та дискретними входами виходами, демонструє найпростіше віддалене управління простими об’єктами через мобільний зв’язок. Мобільні додатки (QR-коди вверху справа) швидко встановлюються на ваш мобільний пристрій й дозволять моніторити стан входів-виходів. Для більш надійних та захищених комунікацій, Phoenix Contact пропонує цілий портфель пристроїв з підтримкою протоколів на Trust Wireless, Wireless Hart, WLAN, LTE 3G та інших.

З новинок – зацікавив стенд, що говорить про ПЛК нового покоління –  вони будуть в продажу через рік. Мова про значно більшу інтеграцію ІТ-інструментів та відкритість до ІТ, – ще більшу, ніж ту що вже є на рівні програмного забезпечення PC Works.

Також цікавими для мене були готові рішення по remote control – наприклад, представляється готове рішення для водоканалу, включно з функціональними блоками по всій технології.

 

Siemens

Siemens, як і належить лідеру світової пром. автоматизації, має найбільший стенд. Тільки на ньому одному можна легко провести весь день. Представлено дуже широкий портфель продуктів та рішень. Я затримався біля стендів MindSphere – хмарної платформи, подібної до Predix від General Electric про яку ми раніше чимало комуні кували в АППАУ. Подібно до конкурентів, Siemens також говорить про , – захищену хмарнe інфраструктуру, відкриту як для своїх apps –  так і партнерських. Декілька окремих стендів демонстрували інтеграцію різних додатків до платформи MindSphere, фото нижче – з панельної дискусії, – склад учасників говорить сам за себе.

Панель проходила на власному комунікаційно – просвітньому майданчику Siemens, де протягом дня йшли також виступи та презентації.  Це фото – з інтернету, а те що я побачив, проходячи мимо, знову про digital twins  – всі тут говорять про цифрових близнюків.

 

General Electric

Чимало часу можна було провести на стенді американського піонера ІІоТ.  Рішення в цій області демонструвались на прикладі промисловості, енергетики, а також з демонстрацією вже існуючих продуктів та сервісів на базі платформи Predix.

На жаль, того самого часу вкрай мало – тому ще декілька фото, і далі вперед…

 

*********

Коротко по висновкам щодо побаченого та загальних тенденцій

  • Ключовий термін що масово використовують всі бренди в своїх головних меседжах – це «дигіталізація» (digitalization або digitization). Очевидно, що процеси дигіталізації йдуть повним ходом на всіх рівнях продуктів, сервісів, архітектур, навчання і т.п.
  • Добре помітний головний тренд змін в АСУ ТП –  мова про нові типи архітектур – з підтримкою хмарних рішень та ІІоТ по збору даних, – демонструють сьогодні вже цілий ряд виробників. Замість 4-5 рівневої піраміди бренди говорять про мережеві структури, де різні пристрої, системи та бізнес- процеси легко спілкуються між собою. Відповідно без ІТ – ніяк. Всі великі бренди промислової автоматизації мають альянси з брендами ІТ. Готові рішення  пропонуються, перш за все,  в категорії управління активами  підприємства в реальному часі.
  • Звісно питання залишаються. Зокрема, я мало зрозумів в чому різниця між Predix, MindSphere, EcoStruxure, Ability та іншими подібними рішеннями. Але очевидно, що всі працюють в одному й тому самому напрямку. І цей напрямок називається Індустрія 4.0 – або ж, ІІоТ, якщо комусь ближче американська ідеологія.
  • Важлива відмінність від попередніх років – це кількість реальних рішень та нових архітектур в 4.0. Окремі блоги на цю тему в нас представлені по Kaeser Kompressoren та Dassault Systemes.
  • Наявність великих даних, їх обробка в моделях, з наступним використанням технологій віртуальної та доданої реальності – в сукупності виглядає справді видовищно та потужно. Від моделювання процесів розробником – до інструкцій оператора та пошуку несправностей обслуговуючим персоналом, – ясно, що ці технології будуть швидко змінювати технологічний ландшафт промисловості.
  • Кількість нової та не (або мало) знайомої інформації – море. Тому якщо ви не в темі або ж є проблеми з мовою, швидко «вїхати» в чому суть інновації – реально важко. Тому тури (екскурсії з гідом) – і особливо на рідній мові, є найбільш ефективним способом швидко розібратись.

Все це було про інтегрований світ промислових хай-тек – нові технології, R&D центри, виробництво,  наукові, навчальні та державні заклади всі працюють разом, що збільшити потенціал та конкурентоздатність своїх економік. І щоб побачити це все разом – Ганноверу рівних немає, він вражає своїм розмаїттям та масштабами.

Що все це означає для українських спільнот з промислових хай-тек, для наших рухів 4.0 та АППАУ? Як висновки маємо зробити з цьогорічного Ганноверу? – Дивіться підсумкову статтю АППАУ “Ганновер – як дзеркало українських хай-тек”.

 

Юрчак Олександр

Для тих хто має ще кілька хвилин часу та розуміє англійську – рекомендую короткі, оглядові ролики про стенди брендів, – чимало з них виконані чудово і буквально в перші дні виставки

Eplan   Festo   Phoenix Contact

 

Олександр Юрчак
Нет Комментариев

Коментувати

Коментар
ім’я
Email
Web-cайт: