fbpx

Рішення 4.0 – стенд Kaeser Kompressoren на Hannover Messe 2017

Описання рішення 4.0 від Kaeser Kompressoren ми давали літом  2016, коли компанія тільки приєдналась до руху 4.0. В цій статті я прокоментую свої враження від відвідання стенду Kaeser Kompressoren на Hannover Messe 2017 вигляді фото-звіту.  Принагідно, нагадаємо нашим читачам, що Kaeser Kompressoren отримав в 2016 приз за краще рішення 4.0 від АППАУ.

Запрошення відвідати стенд компанії я отримав від Кисилевського Олега – директора «Кезер Компрессорен Україна». Власне, всі бажаючі запрошувались напередодні через сторінку АППАУ в Фейсбук – Олег є найбільш активним серед директорів, членів АППАУ в просуванні своїх рішень по 4.0.

Кезер був в павільйоні «Вакуум та стиснене повітря» (ComVac) і виділявся 3-ма речами – яскраві, виразні кольори (що помітні були на пакетах в багатьох учасників по всьому Гановеру), виразне брендування по 4.0, та загальна площа – одна з найбільших серед учасників цього павільйону.

Брендування функцій 4.0 йде по стенду всюди – навіть на підлозі. Отже у виконані Кезер 4.0 – це про загальноприйняті речі, як цифрові близнюки, предиктивне обслуговування, енергоефективність нового рівня, сервісне контрактування (нова бізнес-модель) – але також відповідне апаратно-програмне  рішення Sigma Air Manager 4.0. Олег Кисилевський з задоволенням представляє цей функціонал.

Ще один приклад  відображення функцій 4.0 з фокусом на повному життєвому циклі компресорної станції – Розробка (Планування), Впровадження, Запуск, Оптимізація.

Нагадаємо читачам, що собою представляє повне рішення – дані з станцій моніторяться та обробляються в реальному часі через захищену хмарну інфраструктуру, є окремий сервісний центр, що здатен реагувати 24/7 на будь-які збої чи зміни в режимах роботи станції.

Sigma Air Manager – це рішення, але фізично оператор його бачить у вигляді панелі з якої йде локальне керування компресорною станцією.

 

Типовий вигляд екрану операторських панелей – загальна функціональна схема станції. Меню зліва дозволяє вибрати будь – який елемент станції. Меню справа – дозволяє аналізувати різні режими роботи.

Типовий drill-down (заглиблення) в роботу окремого елементу –  попередження оператору про надто високий тиск.

Real-time performance management (операційне управління в реальному часі)– одна з головних «фішок» 4.0 і це відбувається перш за все завдяки IIoT. В центрі обслуговування Кезер оператори бачать всю картину по всім 33 заводам, з якими вже підписані сервісні контракти у вигляді дешбордів.

На карті позначені ці 33 станції в Німеччині.

Концепція цифрових близнюків передбачає, що фізична модель станції буде віртуалізована та її робота в кібер-просторі буде порівнюватись з роботою реальної станції. Таким чином, відхилення в роботі можна буде прогнозувати набагато точніше та з випередженням (і тому можлива predictive maintenance). Реалізація концепції неможлива без постійного підживлення даними в реальному часі, а також без включенням обчислювальних потужностей зовсім іншого масштабу і які вигідніше для всіх сторін централізувати в єдиному ЦОД. Кезер не особливо комунікує деталі реалізації цієї концепії – на фоні китайського оточення в цьому ж павільйоні, реакція німецьких колег є зрозумілою ).

Заглиблення в додану реальність  можливе на стенді також через технології VR/AR – розумні окуляри дають можливість заглибитись в деталі станції.

Фото Deutsche Messe

Рішення Кезер є кращими як в галузі обладнання для стисненого повітря, так і одними з найбільш примітних серед ОЕМ, що вже перейшли на технології 4.0. Канцлер Анжела Меркель, як пише під часу Гановеру німецька преса – «була вражена можливостями та технічним рівнем компанії», – все це їй особисто представляв пан Кезер, власник компанії.

Так виглядає начинка станції – двигуни та приводи від Siemens.

По ходу екскурсії я перевіряв тут же тези-меседжи нашого гіда від Кезер на потенційному замовнику. Ним був Андрій – директор великого харчового підприємства з Миколаївської області. Зокрема, Андрій зацікавився можливостями енергоефективності та моніторингу цих функцій. Сьогодні це є велика проблема всіх підприємств, а облік часто відбувається ручним методом – «тьотя Клава щось записує з лічильників, потім переводить хлс, потім відбувається загальний обрахунок». Точного розуміння споживання окремих видів обладнання та як його оптимізувати в масштабах всього виробництва звісно немає. Тому рішення Кезер є актуальними для нього – мова не тільки про енергоспоживання, що на 30-50% менше від звичайних рішень, – але також про можливості моніторингу та оптимізації в масштабах цілих технологічних дільниць.

Висока енергоефективність досягається також за рахунок використання нового типу двигунів – reluctance motors. Також оптимізація відбувається за рахунок пари «двигун + частотно-регульований привід».

Наш російськомовний гід – Олександр (зліва), – вже 15 років працює на заводі Кезер в Німеччині й відповідає за функції підтримки по Східній Європі.  Олекасандр показує нову модель компресора, доступного для широких ринків.

Просування нових рішень 4.0 та інших інновацій є важливою справою для АППАУ, позаяк за цим стоять конкурентні позиції і наших промисловців. І ми робимо це з задоволенням )

Підсумовуючи, варто зазначити, що хоча рішення Кезер Компрессорен  – в тій сервісній моделі, що в Німеччині, ще не повністю доступні в Україні, попит на них зростає. Згідно інформації від керівництва компанії, наші замовники належним чином оцінюють енергоефективність та надійність обладнання. Але також той факт, що інвестуючи в рішення як Sigma Air Manager 4.0 сьогодні, ви матимете сучасні рішення, які легко завтра інтегрувати в нові цифрові архітектури.

Більше інформації щодо обладнання та рішень компанії в Україні, – див. на сайті http://www.kaeser.ua

 

Юрчак Олександр

 

 

 

Олександр Юрчак
Нет Комментариев

Коментувати

Коментар
ім’я
Email
Web-cайт: