fbpx

Ключові ініціативи АППАУ в русі 4.0 на 2017

Жовтень приніс 3 важливі зміни в рух 4.0 – це створення координаційного центру руху, входження в робочу групу при МЕРТ, Digital Agenda Ukraine та 1-а версія ключових ініціатив руху на 2017. Отже, давайте послідовно.

Створення координаційного центру «Індустрія 4.0 в Україні»

18 жовтня в офісі компанії Luxoft відбулась установча зустріч, на якій було прийнято рішення про створення координаційного центру. В нього – за попередньою згодою ввійшли 12 компаній:

Microsoft Ukraine, HPE Ukraine, Luxoft, IT-Enterprise, Bosch Ukraine, Trade Hub, Saturn Data Int, AMKP, IDC, Phoenix Contact Ukraine, HUB 4.0, ВГ “Техінсервіс”.

Завданнями центру наразі є координація щодо подальших кроків – як узгодження ключових ініціатив планів на 2017 рік та співпраця в спільному просуванні в перших та найбільш очевидних заходах. Щодо останніх, на нараді було прийнято рішення про проведення в грудні 1-ої конференції руху – для розробників ІТ та інших секторів хай-тек. Конференція відбудеться в центрі HUB 4.0. Деталі та програма будуть анонсовані в найближчі дні.

 

Входження в робочу групу при МЕРТ, Digital Agenda Ukraine

Digital Agenda Ukraine – це ініціатива hi-tech office, – структури що була створена в липні з подачі Міністерства економічного розвитку та торгівлі (МЕРТ) й має на меті запуск проектів по дигіталізації головних напрямків економіки, соціальної сфери, освіти та інфраструктури.

На сьогодні в робочу групу входить близько 20 осіб з різних секторів ІТ, консалтингових компаній та інших гравців ринку ІКТ, наукових установ, тощо. АППАУ відповідає за напрямок Smart Factory / Industry 4.0.

Метою групи є вироблення кінцевих пропозицій-проектів щодо дигіталізації вказаних напрямків для затвердження на державному рівні та подальшої синхронізації з ЄС.

 

Ключові ініціативи АППАУ в русі 4.0

В АППАУ розроблений перший документ, що пропонує 5 напрямків розвитку в русі 4.0. Робоча назва документу Smart Factory Ukraine, він форматує 5 ініціатив – проектів, кожен з них має відповідне обґрунтування:

  1. Кращий таргетинг – це короткостроковий (6-8 місяців) дослідницький проект, що ставить метою повний аудит промислових секторів на предмет їх конкурентоспроможності. Ідея проекту виходить з високих ризиків інвестування в сектори, яких ще дуже багато в промисловості, але які на очах (та в глобальному масштабі розподілу праці) не мають шансів вижити. Потрібно концентруватись саме на тих, де ще є потенціал розвитку.
  2. «ІТ-фікація» – це проект широкої просвітної програми, націленої на передачу знань та кращих практик з ІТ-ринку до інших хай-тек секторів. Мова як за нові технології за якими майбутнє (ІІоТ, М2М, аналітика великих даних, тощо), так і про кращі бізнес-практики – як методи agile в R&D, залучення інвестицій, вихід на глобальні ринки тощо.
  3. Технопарки – ініціатива передбачає створення 2-х технопарків (попередньо в області харчової та переробної промисловості, та металургійного машинобудування).
  4. Розробка дорожніх карт – цей проект має на меті прискорення розвитку перших інноваторів 4.0 та створення дорожніх галузевих карт.
  5. Smart energy consumption – проект передбачає прискорення щодо інтеграції та використання хай-тек технологій в промислових програмах енергоефективності.

Детальніше про ці ініціативи ми проінформуємо наших учасників руху окремим листом.

АППАУ запрошує всіх учасників руху 4.0 долучатись в вказаних ініціатив. Нам потрібний критичний зворотній зв’язок, консультаційно-аналітична допомога, але найбільше – залучення кінцевих замовників серед промисловців та машинобудівників до нашого руху та початку роботи по вказаним напрямкам.

Олександр Юрчак
Нет Комментариев

Коментувати

Коментар
ім’я
Email
Web-cайт: